Långtidssjukskrivna ska hjälpas till jobb

För en miljard kronor per år hoppas Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, och Riksförsäkringsverket, RFV, kunna få 5 000 långtidssjukskrivna årligen i jobb. Det föreslår myndigheterna i en rapport som de lämnar till regeringen i dag.
– Vårt förslag innebär att vi ska sätta upp en ny organisation, vi ska special utbilda 700 förmedlare, säger Anders L. Johansson, generaldirektör för Ams. – Vi ska klara av att ha 10 000 individer som får ta del utav våra insatser och vi ska dessutom erbjuda jobb till åtminstone hälften av dessa. Ingen hjälp finns Ams och RFV räknar med att det finns omkring 100 000 långtidssjukskrivna som antingen är utan arbete eller som behöver få ett nytt jobb för att komma tillbaka till arbetet. I dag finns ingen hjälp till dem som är sjukskrivna från jobb som de inte klarar av längre och den inlåsningen hoppas man nu ska försvinna. Företag slipper betala sjuklön Tanken är att när Försäkringskassan hittar de långtidssjukskrivna som kan arbeta ska Arbetsförmedlingen hjälpa dem att hitta ett jobb eller att byta arbete. För att företagen ska våga anställa långtidssjukskrivna så ska de inte behöva betala någon sjuklön när de anställer de sjukskrivna. Företagen ska också få ett stöd som täcker 85 procent av lönen i upp till två år. Samhällsekonomisk vinst Trots kostnaderna räknar Ams och RFV med att förslaget ska bära sina egna kostnader efter två år och att det ska ge en samhällsekonomisk vinst efter tre. RFV:s generaldirektör Anna Hedborg ser också en annan möjlighet med det här förslaget. – Man kommer att kunna vara lite striktare i bedömningen av vem som ska ha sjukpenning. Sjukpenning ska man faktiskt bara ha om man inte kan försörja sig själv, säger Anna Hedborg. Så resultat av detta blir en striktare försäkringsbedömning? – Ja, det kommer att bli en striktare försäkringsbedömning och ett mera generöst arbetsmarknadsstöd.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".