Barnmorskor hinner inte varna för alkohol

Barnmorskorna hinner inte med att informera kvinnor om de skadliga effekterna av alkoholkonsumtion under graviditeten. De nerdragna resurserna på landets mödravårdscentraler gör att blivande mödrar går miste om viktig information.
– Med neddragna resurser måste varje barnmorska göra något slags prioritering och jag tror kanske inte att alkohol prioriteras som nummer ett, säger Mona Göransson, barnmorska och doktorand vid Karolinska institutet. Ekot har tidigare berättat om en undersökning i Stockholmsområdet som visar att 30 procent av alla kvinnor fortsätter att dricka alkohol när de blivit gravida. Någon tidigare statistik att jämföra med finns inte. Söker information på nätet Det man med säkerhet vet är att unga kvinnor idag generellt sett dricker mer alkohol än under mitten på 90-talet. Och i takt med att mödravårdscentralerna inte hinner med att förmedla tillräckliga kunskaper i frågan märker Mona Göransson att inställningen till alkohol förändrats även bland gravida kvinnor. – Jag kan se en attitydförändring här. Många gravida söker information på nätet och menar att det inte finns belägg för att en liten mängd skulle vara så farlig, säger Mona Göransson. Mängden alkohol man kan dricka utan att fostret tar skada varierar. Det som är säkert är att allt som mamman dricker går över till fostret, vilket innebär att fostret får samma halter av alkohol i blodet som mamman. Fler får alkoholskador I gruppvisa undersökningar som gjorts syns det tydligt att de mammor som druckit alkohol under sin graviditet föder fler barn med alkoholskador än de mammor som har avstått från alkohol. Detta betyder dock inte att barnet tar skada i varje enskilt fall. – Det kan väl vara sant att det inte alltid skadar. Det jag däremot inte förstår är varför man anser det vara okej att berusa bebisen i magen, säger Mona Göransson.
Albert Capuder

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".