Negativ Sverige-analys kan få stor betydelse

Den brittiska tidskriften The Economist har i den här veckans nummer en speciell bilaga om de nordiska länderna. Trots att det inte står något nytt om Sverige kan bilagan om norden ändå få stor betydelse, enligt Magnus Henreksson, professor på Handelshögskolan i Stockholm.
The Economist har en upplaga på över 900 000 exemplar och säljs i de flesta av världens länder och det som nu skrivits om Sverige kan påverka landets ekonomi. – Den påverkar Sverigebilden tror jag. Den kommer ligga i alla databaser, alla som vill skaffa sig information om Sverige och gör en sökning på Internet kommer omedelbart att gå in på den här och se detta. Det påverkar bilden, säger Magnus Henreksson, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Tror du det kommer få någon betydelse för investeringar och sådant? – Det är en ständig, pågående diskussion och det kommer hela tiden nya rapporter men det här är en viktig del just på grund av att The Economist får så stort genomslag och har stor trovärdighet i globala beslutsfattarkretsar så tror jag att det kan spela roll. Sverige fattigast Adam Roberts heter journalisten som har skrivit artiklarna och han konstaterar bland annat att Sverige nu är fattigast av de nordiska länderna, räknat i bruttonationalprodukt per invånare. Detta tror Roberts kommer att förvåna läsarna och han tror också att en del utländska företag kanske inte tycker det är någon idé att etablera sig i Sverige när de läser om landet i tidningen. – Människor tar för givet att Sverige är ett väldigt rikt land och självfallet är landet rikt på vissa sätt men om man mäter välståndet för varje enskild svensk så är det ganska lågt. Det kommer att påverka till exempel de som vill sälja varor i Sverige eller de som vill investera här. Välfärdssystemet hotas Hur Sverige lyckas med att få invandrarna att komma in i samhället bedömer Adam Roberts som viktigt för den ekonomiska utvecklingen i landet. Han skriver också om att välfärdssystemet hotas av höga sjuktal och en åldrande befolkning. ”Inget nytt” Tidnigens analys tilltalade folkpartisten Gabriel Romanus , en av de riksdagsledamöter som var på presskonferensen i Gamla riksdagshuset. Några nya tankar kunde han dock inte hitta i artiklarna. – Nej, egentligen inte ärligt talat. Det var ganska mycket bekräftelser av det vi för i den svenska debatten. Men det är alltid intressant att en utomstånde iakttagare sätter ned foten och står för en sådan här analys, säger Gabriel Romanus.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".