Babydocka kan hjälpa äldre och dementa

En terapeutisk babydocka har visat sig kunna förbättra omvårdnaden av äldre och dementa patienter – åtminstone de äldre kvinnorna i Japan. En japansk forskargrupp presenterade det nya sättet att hjälpa gamla på äldreboendet Lötsjögården i Rissne.
Professor Toshiyo Tamura från äldreforskningsinstitutet i Aichi utanför Tokyo i Japan säger att dockan påminner de gamla om förr i världen då de själva hade barn att ta hand om. Huden varm och mjuk Den ser ut och känns som en levande baby. Huden är mjuk och varm och den väger nästan två kilo. När forskarna studerade babyeffekten på äldre dementa kvinnor i Japan fann de att kvinnorna blev lugnare och mer socialt aktiva. Den fyllde helt enkelt ett vårdbehov, säger professor Tamura. Studerat Sverige Japan har precis som Sverige en åldrande befolkning och många demenssjuka och Japan lägger ned mycket energi för att lösa problemen med vård och omsorg. Många japanska delegationer har studerat den svenska äldreomsorgen och nu presenterar de alltså också egna lösningar. I ett samarbete med Vårdalstiftelsen om it, teknik och omvårdnad har den terapeutiska babydockan utvecklats. ”Känns levande” 83–åriga Barbro Winblad som fick dockan Sonja i handen tyckte att det kändes bra. – Det känns som att det skulle vara levande, säger Barbro Winblad. Men hon tycker också att det är tur att det bara är en docka. – På ålderdomshemmet passar det nog bäst att ha den årgång man tillhör skulle jag tro.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".