25 syndikalister dömda efter blockad

På onsdagen föll domarna mot 25 syndikalister efter en uppmärksammad blockad av en restaurang i Malmö. De dömdes för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten. Straffet blev 60 dagsböter.

Kocken fick sparken och det var fel, ansåg syndikalisterna som ordnade en blockad av restaurangen. Under minst en timme hindrade ett femtiotal syndikalister gäster från att komma in i och ut ur restaurangen.

Polisen gav syndikalister en tidsfrist för att de skulle kunna avsluta sin manifestation. När den löpt ut gick polisen in och bröt blockaden.

Det tyckte syndikalisterna också var fel och satte sig till motvärn.

I tingsrättens dom framgår att gäster på restaurangen känt sig hotade av syndikalisternas blockad. Polisen på plats använde en hel del pepparspray vid ingripandet, något som lett till kritik från den egna polisledningen.

Restaurangen har efter blockaden för två år sedan också utsatts för stenkastning.

Enligt försvaret har rättegången varit principiellt viktig eftersom det handlat om en konflikt mellan det arbetsrättsliga och ett eventuellt brottsligt förfarande. Advokat Cai Inge Holm företräder flera av de fällda syndikalisterna.

– Vi är naturligtvis besvikna. Tingsrätten har funnit åtalet styrkt vid egenmäktigt förfarande. Nu säger man att det är tillräckligt att man allvarligt har försvårat att ta sig in i restaurangen. Det tycker vi väl kanske inte att man har gjort.

Känns det som att det är en mening att gå vidare?

– Vi får väl diskutera det, försvaret här. Det finns principiella frågor, tycker jag.

Vilka är de principiella frågorna?

– Det är avvägningen mellan det arbetsrättsliga och det eventuellt förment brottsliga, säger advokat Cai Inge Holm.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista