Självmordsattack mot buss i Jerusalem

Sexton personer dödades och ett hundratal skadades i en palestinsk självmordsattack mot en buss i centrala Jerusalem i dag på onsdagseftermiddagen. Israel gick direkt till anfall med helikoptrar i Gaza och har dödat fem och skadat 35 personer. Händelserna riskerar att helt ta död på den begynnande fredsprocessen i Mellanöstern.
Förklädd till ultraortodox jude gick en palestinier ombord på buss nummer 14 under eftermiddagens rusning på Jaffagatan i centrala Jerusalem. Strax utlöste han en kraftig sprängladdning och sekunderna efteråt låg mängder döda och skadade i och omkring den brinnande bussen. Den palestinska terrororganisationen Hamas tar på sej skulden för självmordsattacken som kan vara ett svar på Israels helikopterattacker i går i Gaza, då fem palestinier dödades. Men det primära målet för attacken i Gaza, Hamasledaren Abd el-Raziz al-Rantizzi, klarade sej med livet i behåll och han lovade hämnas på Israel. Frågan är om detta är den enda hämnden eller om det kommer fler. Under alla förhållanden trappas våldet i Mellan Östern nu åter upp steg för steg med attacker och motattacker. En kort stund efter eftermiddagens självmordsbombning i Jerusalem gick israeliska helikoptrar för andra dagen i följd till attack i Gaza och bland dom döda säjs en av dom militära Hamasledarna, Massoud Tito, vara. Onsdagens självmordsbombning har fördömts USA:s president George Bush. Det upptrappade våldet är en allvarlig motgång som totalt håller på att totalt grusa dom förhoppningar om fred som väcktes för en vecka sedan då han vid toppmötet i Akaba i Jordanien fick Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas Mahmoud Abbas att ta varandra i hand och lova jobba för fred. Båda förklarar visserligen i dag att man vill fortsätta på vägen mot fred. Men den är just nu mycket svår att tro på och den färdplan för fred som George Bush har satsat så mycket prestige på tycks för tillfället ha totalhavererat.
Christer Fridén, Kairo

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".