Beiga boken ger dubbla besked

Den amerikanska centralbanken presenterade på onsdagkvällen den beiga boken, alltså bankens återkommande rapport över tillståndet i den amerikanska ekonomin. Det var blandade besked som banken gav den här gången.
Både optimister och pessimister kan sägas ha fått nya argument från centralbankens rapport ikväll - vissa anlaytiker pekar på att banken ser en viss återhämtning och kanske till och med en vändning i den ekonomiska utvecklingen, medan andra noterar att trenden visserligen inte är lika negativ som tidigare men att det är långt ifrån tillräckligt för att lyfta den amerikanska ekonomin. Det konstateras också i rapporten att det fortfarande går trögt - och att slutet på Irakkriget inte riktigt blev den framför allt psykologiska vändpunkt bland företagare och konsumenter som många, inklusive centralbankschefen Alan Greenspan, hade förutspått. Vilket bland annat lett till en fortsatt dålig utveckling på arbetsmarknaden. Däremot finns, enligt rapporten, just nu nästan inga tecken på vare sig för inflation eller deflation - det senare, det vill säga ihållande prisfall, har det ju varnats för tidigare under våren, men nu säger centralbanken att risken för den utvecklingen är obefintlig. Innehållet i den beiga boken, som heter så för att omslaget har den färgen, kommer vara en av grunderna för centralbankens räntebesked om knappt två veckor - åsikterna om det blir en förändring av nivån är denna gång ovanligt blandade bland bedömarna, även om alltfler tycks tro att det blir en sänkning av den redan rekordlåga amerikanska räntan. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".