Krisen inom finansbranschen långtifrån över

De senaste årens nedgång på börsen har drabbat många sparare som fått se sina besparingar urholkas i värde. Nedgången har också drabbat fondkommissionärsfirmorna som tvingats säga upp personal. Samtidigt plågas aktiemarknaden av bristande förtroende från placerarna efter flera redovisningsskandaler. Karin Forseke är ny VD för Carnegie och hon säger att det viktigaste nu är att visa att marknadens aktörer går att lita på.
Det Carnegie som Karin Forseke tog över var ett bolag som nyligen skurit bort ett femtiotal mäklare och analytiker i Sverige. Att säga upp folk har varit en trend i hela branschen under det gångna året. På de stora bankerna har det handlat om ännu mera folk. Där finns det också exempel på att anställda på avdelningarna för kapitalförvaltningarna tvingats gå med på att sänka sina löner. Och kristiderna är långt ifrån över. Aktiemarknadens tecken på återhämtning är mycket svaga. Och sparare väljer hellre säkrare placeringar, att köpa obligationer eller sätta pengarna på vanligt bankkonto. Den värld som aktiemarknaden och dess aktörer nu lever i kommer heller aldrig att bli den samma som den var tidigare. Redovisningsskandalerna i Enron och Worldcom kommer att ha en bestående inverkan på hur allmänheten och lagstiftaren ser på börsbolag, enligt Karin Forseke.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".