Ökänd maogerilla återuppväckt

Kidnappningsdramat i Peru, som fick en lycklig upplösning när alla de 71 kidnappade släpptes fria efter bara 36 timmar, har väckt en intensiv diskussion om huruvida den maoistiska gerillan Sendero Luminoso, Den upplysta stigen, är på väg tillbaka.
Det var under 80-talet som Sendero Luminoso vann rykte om sig att vara en sorts latinamerikansk version av de röda khmererna. Gruppen hade bildats i Anderna, och det var där den hade sitt starkaste fäste. Men med tiden så började Sendero Luminoso skaffa sig inflytande i de många fattigområdena som omger huvudstaden Lima. Det skedde ofta med brutala metoder, som till exempel att döda konkurrerande vänsterledare genom att spränga dem i luften. Och i Lima spred sig rädslan att senderisterna, som de kallades, verkligen skulle kunna ta makten. När grundaren och den enväldige ledaren, president Gonzalo, eller Guzman som han egentligen heter, greps i början på 90-talet, så började också sönderfallet. De senaste tio åren har organisationen knappast gjort något väsen av sig. Och det uppfattades allmänt som den var på väg att självdö. Just därför kom den massiva kidnappningen härom dagen som något av en chock. Den visade att Sendero Luminoso inte är död. Möjligen rör det sig bara om några hundra personer. Men de är välbeväpnade och de rör sig fortfarande relativt fritt i stora delar av i sin födelseprovins i Anderna. Experter i Peru menar nu att organisationen lever i symbios med de knarkkarteller som opererar i vissa avlägsna dalgångar i Anderna.En del menar att de bara utgör en liten rest och knappast utgör något hot, inte ens potentiellt. Men andra varnar för att Sendero Luminoso mycket väl kan komma tillbaka.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".