Fobi mot islam behandlas

Den ökade rädslan för islam efter 11 september behandlades på ett internationellt seminarium i Stockholm. Utrikesminister Anna Lindh var en deltagarna, och hon vill varna för att dra alla muslimer över en kam.
– Om man beskyller alla som är muslimer för att vara fundamentalister och behandlar dem på det sätt som många vittnat om, så riskerar du dels att göra islam överreligiöst. Men du riskerar också att få en överreaktion bland många muslimer, som undrar varför de blir behandlade på det sättet, säger Anna Lindh och fortsätter: – De blir dessutom mer religiösa av att bli behandlade på det sättet. Därför tycker jag att det här av många olka skäl är en väldigt olycklig utveckling. Utrikesminister Anna Lindh menar att det finns klara tendenser över hela världen att islamofobin eller rädslan för islam har ökat. Hon nämnde ökade kontroller av muslimer vid gränser och hur muslimer diskrimeras i sin vardag. Anna Lindh menar att nu tvingas muslimerna bära skulden för människors rädsla för terroristattentat. Antalet hatbrott ökar Salim Hasham från Storbritannien, som arbetat för FN i Irak, berättade om studier som gjorts i Storbritannien vilka visar på ökade hatbrott mot muslimer efter 11 september-attentaten och nämnde bland annat systematiska skändningar av kvinnor i slöja. Enligt Salim Hasham har det bildats en rörelse som uppmuntrar till hets mot muslimer, likt den rörelse som diskriminerade människor för ras och hudförg för 20 år sedan. Cem Özdemir från Tyskland, före detta parlamentsledamot för partiet De gröna, menar att en av de största farorna med diskrimineringen av muslimer är att dra paralleller mellan al-Qaida, Bin Laden och hela den muslimska världen. Det är som att säga att de motsättningar som funnits på Nordirland är vad hela kristendomen står för.
Anna Tibblin Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".