Barnen i pedofilhärvan identifierade

Polisen har nu identifierat de flesta av barnen på de bilder som en pedofilmisstänkt huddingebo publicerat på Internet. Majoriteten av barnen kommer från södra Stockholmsområdet.
– Vi har identifierat en majoritet av de 43 barn som förekommer i det aktuella bildmaterialet, säger södertörnspolisens utredningschef Anders Danielsson. Vad har ni för förhoppningar om att kunna identifiera allihop? – Vi har goda förhoppningar om att kunna identifiera samtliga barn. Vad är det för brott de har utsatts för? – Det är allt från övergrepp av sexuell karaktär till smygfotografering, om man nu ska kalla detta ett övergrepp. I sitt sammanhang kan man ju se det så som ett enskilt övergrepp, säger Anders Danielsson. Det var i mitten av maj som den pedofilmisstänkte mannen greps i Huddinge söder om Stockholm. Spaningar hade då pågått en längre tid under ledning av norsk polis. Huddingebon misstänks ha förgripit sig på unga flickor från 1997 fram till och med förra året. Övergreppen har fotograferats eller spelats in på video och sedan lagts ut på internet. Medger flera brott Mannen är häktad för flera brott, varav han medger grovt sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Däremot nekar han till grov våldtäkt. De flesta av de barn som har identifierats kommer från Huddinge eller södra Stockholm. De är i dag i tio- till tolvårsåldern och en del har utsatts för övergrepp under flera års tid. – Alla berörda familjer är informerade och har även fått hjälp och stöd av sociala myndigheter och av det psykiatriska mobila team som har biträtt oss med att stödja familjerna under förhör och, framför allt, stödja de inblandade barnen, säger Anders Danielsson. Åtal kan väckas i höst Ett tiotal poliser arbetar nu med det digra utredningsmaterialet och arbetet beräknas pågå under hela sommaren. Åtal kan väckas tidigast i höst. I morgon kommer mannen att begäras omhäktad vid Huddinge tingsrätt.
Daniela Marquardt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".