Anna Lindh kräver frigivning för Kubasvensken

Utrikesminister Anna Lindh besöker just nu Washington och ska på torsdagen träffa den amerikanske utrikesministern Colin Powell. En av de frågor som ska diskuteras är den 23-årige svenske medborgaren, Mehdi Mohammed Ghezali, som i ett och ett halvt år suttit inspärrat på det amerikanska fånglägret Guantanamo på Kuba.
– Jag kommer att upprepa kravet på att han omedelbart ska friges. Vi tycker att detta bryter mot rättsprinciper att fortsätta hålla honom fängslad utan att han får veta vad han anklagas för. Och att vi därför kräver hans omedelbara frigivande, säger utrikesminister Anna Lindh. Idag sitter omkring 680 personer fängslade på Guantanamo utan någon som helst rättslig prövning. De flesta är talibaner som greps under USA:s krig i Afghanistan. I strid med internationell rätt Detta är strid med internationell rätt hävdar Sverige och de flesta andra länder. USA kallar fångarna för ”olagliga stridande”. Och anser därför att man varken behöver behandlade dem som regelrätta krigsfångar eller som vanlig brottsmisstänkta med rätt att försvara sig mot uttalade anklagelser. Begärt frigivning sedan februari Sverige har sedan i februari begärt att Mehdi Mohammed Ghezali ska släppas, men ingenting har hänt. Ingenting har heller hänt med den svenska begäran om att Ahmed Yussuf ska strykas från FN:s så kallade terrorlista. Yussuf är den ende kvarvarande av de tre svenskar med somaliskt ursprung som på amerikansk begäran hösten 2001 hamnade på listan. Något som innebär att han fortfarande har sina tillgångar spärrade också här i Sverige. Anna Lindh är kritiskt till hur USA behandlar individers rättigheter i kampen mot terrorismen: – Jag tycker att den individuella rättssäkerheten har blivit lidande. Och jag tycker attd et är allvarligt. För ska man föra kampen mot terrorismen på ett sätta så att man får förståelse och vinner ett brett gehör för kampen, är det också viktigt att man gör det på ett sätt som överensstämmer med mänskliga rättigheter och allmänna rättsprinciper.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".