Mäktiga länder stoppar EU:s jordbruksreform

Allt pekar på att det inte blir någon uppgörelse om EU:s jordbruk vid ministrarnas möte i Luxemburg. En överenskommelse mellan mäktiga Tyskland och Frankrike efter en middag i veckan är förklaringen.
Det kan bli en middag som går till historien, och då inte för de förhoppningsvis goda rätterna och vinerna som bjöds president Jacques Chirac och förbundskansler Gerhard Schröder. Oaptitliga frågor För på bordet fanns också känsliga, och enligt mångas smaklökar, oaptitliga frågor som förslag att minska den stora jordbruksproduktionen. Ytterligheter som möttes På de två sidorna bordet fanns något av ytterligheterna inom unionen. Tyskarna vill ha ned kostnaderna, tyskarna står ju för den största andelen av EU:s budget. Frankrikes bönder viktiga Medan Frankrike tar in oerhörda summor på just EU:s jordbruk. Landet har en stor, och i valtider viktig, grupp bönder som varje president och regering månar om. Att få ned produktionen är att gå för långt En central källa säger nu till Ekot att det visserligen inte finns någon överenskommelse mellan de två. Men likafullt stod det ändå klart att tyskarna uttryckte förståelse för de franska argumenten. Att driva på så mycket som föreslagits för att få ned den stora överproduktionen av olika jordbruksprodukter är att gå för långt. Därför tror nu få, om än någon, att det blir någon uppgörelse i jordbruksfrågan den här veckan när jordbruksministrarna är samlade.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".