Bostadsbolag vill kunna vräka fler kriminella

Det ska vara lättare att vräka störande hyresgäster. Det kravet kommer från kommunala Gårdstensbostäder i Göteborg i en motion till Sabo:s kongress som startar i dag i Sundsvall.
Det handlar om att öka tryggheten. Och då måste man kunna vräka de som är kriminella. Det säger Stina Fransson, vd för Gårdstensbostäder: – Du ska inte behöva vara rädd för våldsbrott, narkotikabrott eller tillgreppsbrott från dina grannar. Det skapar stor otrygghet om sådant händer. Det finns möjligheter att vräka kriminella hyresgäster redan i dag. Även om det så kallade besittningsskyddet är mycket starkt i hyreslagen. Men det Gårdstensbostäder vill göra, är att vidga störningsbegreppet. Om hyresgästen utför sina brott i tvättstugan, garaget eller i det lokala centrumet, ska man också kunna vräkas. I dag går Hyresnämnden inte med på såna vräkningar. Man anser inte att det finns någon koppling mellan brottet och hyreslägenheten. Gårdsten har blivit riksbekant de senaste åren för en ambitiös social upprustning av området, som är från början av 70-talet och har 2 700 lägenheter. Nu vill man också öka tryggheten. Enligt alla undersökningar om vad svenska hyresgäster tycker är viktigast i boendet kommer tryggheten på första plats. Enligt Stina Fransson är det rätt att försöka dämpa brottsutvecklingen med en skärpt hyreslag: – I dag drabbar kriminaliteten dem som försöker bo lugnt och trevligt i sina bostadsområden. Jag tycker att vi ska tänka lite grann på brottsoffer. Det kan vara ett synsätt som handlar om gränssättning. Dom boende i Gårdsten stöder förslaget om vräkningar, säger Stina Fransson. Men centrala Hyresgästföreningen är mycket tveksam: Hyreslagen ska inte användas för brottsbekämpning, säger juristen Per-Gunnar Nyström. Besittningsskyddet försvagas. Och hur ska gränsen dras? – Kan man vräka eller säga upp en hyresgäst på grund av brottslighet som vederbörande begår till exempel på stan eller fyra kilometer från själva bostaden? Var går gränsen någonstans för lagstiftningens tillämplighet? Det menar jag innebär en försvagning och en osäkerhet, säger Per-Gunnar Nyström, jurist vid Hyresgästföreningen.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".