Stora folkliga demonstrationer i Iran

För andra natten i rad har tusentals iranier demonstrerat på Teherans gator i protest mot det styrande prästerskapet. Det folkliga missnöjet gäller både landets konservativa religiösa krafter och regimens mer reformvänliga falang.
De senaste dygnens demonstrationer i Irans huvudstad Teheran började som en studentmanifestation mot inre förhållanden på universitet, men växte snart till en bred folklig demonstration mot regimen. Missnöjet är vitt utbrett bland befolkningen, där de stora ungdomskullarna inte längre finner sig i de strikta islamska påbuden. Stor besvikelse Samtidigt kräver de den reformsinnade presidenten Khatamis avgång, och det visar hur stor besvikelsen är över hans sätt att förvalta folkets förtroende, säger den iranska författaren Azar Mahmoulian. – Om man tänker på när Khatami kom till makten för sex och ett halvt år sedan, då var det studenter och kvinnor som valde honom. Så han kom till makten med hjälp av studenterna. Han har under alla dessa år visat att han är för svag och inte kan genomföra de reformer som han lovade människorna, säger hon. Samtidigt som amerikanska trupper finns i Irans grannländer och Washingtons ordkrig mot regimen i Teheran trappas upp ökar de inre spänningarna i landet. Tror inte på ny revolution Men att det blir en andra revolution tror inte Azar Mahmoulian. – Det som kännetecknar Iran i dag är att människor är trötta på våld och jag tror att de vill gå andra vägar. Så jag tror inte att det blir revolution igen. Folk har fortfarande i färskt minne att det gick åt helvete, så de vill inte prova en gång till det deras föräldrar har gått igenom, säger hon.
Titti Nylander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".