M ökar och s minskar i SCB-undersökning

Om det vore val idag, skulle såväl det borgerliga blocket, som det socialistiska, behöva stöd av miljöpartiet för att kunna bilda regering. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning, som publiceras på torsdagen.
Enligt SCB, som frågat 9 159 personer under maj månad, skulle moderaterna få 16,8 procent, en uppgång med 1,5 procentenheter sedan senaste valet, folkpartiet 14,5 procent, en uppgång med 1,1, centerpartiet 6,5 procent, en uppgång med 0,3 och kristdemokraterna 8,2 procent, en nedgång med 0,9 procentenhet. Socialdemokraterna får 38,3 procent, en minskning med 1,6 sedan valet, vänsterpartiet får 9,1 procent, plus 0,7, och miljöpartiet 4,6 procent, oförändrat. S tappar väljarsympatier Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljarsympatier och tidigare s-väljare går både till de borgerliga och till vänsterpartiet. SCB:s underlag ger inget stöd för att socialdemokraterna skulle ha förlorat, t ex bland barnfamiljer efter löftesbrottet om höjda tak i föräldraförsäkringen, inte heller bland LO-grupperna efter debatten om sänkt sjukersättning och Kommunals strejk. Bland LO-kvinnorna ökar tvärtom socialdemokraterna. V står stilla Vänsterpartiet står stilla och tappar ingenting, trots att den populära Gudrun Schyman lämnat partiledarskapet och trots budgetsvekdebatt. Vänsterpartiet tycks heller inte vinna ökat opinionsstöd för sitt nej till svenskt medlemskap i EMU. Miljöpartiet håller ställningarna. Intressant att notera att bland dem som gillar miljöpartiet, väljer de flesta vänsterpartiet eller socialdemokraterna i andra hand. En besvikelse kanske för de borgerliga partier som trott på regeringssamarbete med miljöpartiet. M ökar Moderaterna ökar på bred front i alla grupper och folkpartiet fortsätter sin framgång sedan valet. En intressant notering i SCB-materialet är att folkpartiets sympatisörer är de som är mest säkra på att de faktiskt också tänker rösta på partiet. Centerpartiet ökar också något och väljarna kommer från socialdemokraterna. SCB ger inget underlag för att centern tar borgerliga väljare, skeptiska till EMU. Kristdemokraterna till sist har inte återhämtat väljarsympatiförlusterna sedan valet. Partiledaren Alf Svenssons besked att han stannar kvar, tycks inte påverka positivt.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".