Finansinspektionen ökar kontrollen av livbolagen

Kritiken mot livförsäkringsbolagen har varit hård under senare tid. I vissa fall har försäkringstagarnas pengar använts till att täcka förluster i andra delar av försäkringskoncerner. Därför har Finansinspektionen fått regeringens uppdrag att säkra försäkringstagarnas ställning.
Hade reglerna inte varit så gammalmodig så hade en del av försäkringsbolagens tveksamma affärer kunna att stoppas, hävdar Finansinspektionens generaldirektör Ingrid Bonde. – Vi ser ett antal steg som skulle kunna förstärka försäkringstagarnas ställning ytterligare. Vad är det ni vill göra? – Vi kommer att utöka revisorsrollen i bolagen, vi kommer att kräva en bättre genomlysning, redovisningsmässigt, av de olika affärerna inom koncernen. Och vi föreslår också att man kraftigt ökar antalet oberoende ledamöter i styrelserna, för att på det sättet stärka försäkringstagarnas roll. Finansinspektionen vill också få möjlighet att utfärda böter till de bolag som bryter mot reglerna. Men hur stora böterna ska vara vill Ingrid Bonde inte uttala sig om. I dag har Finansinspektionen bara två medel att ta till för de bolag som inte sköter sig; att ge en erinran eller att dra in tillståndet att bedriva verksamhet som livförsäkringsbolag. Det senare kallar Ingrid Bonde för Finansinspektionens kärnvapen. Och hon efterlyser en större variation i arsenalen att ta till. Alla åtgärder som Finansinspektionen vidtager måste göras i ljuset av att livbolagen, rent finansiellt, står på ruinens brant. Enligt Ingrid Bonde måste Finansinspektionen ta hänsyn till det i sin bevakning. – Bolagen har det svårt och har haft det svårt under en lång tid. Det är därför det är så oerhört viktigt för oss att intensivt bevaka de här bolagen. Och det gör vi. men det är också viktigt att den här förtroendedebatten leder till konstruktiva åtgärder. Och det här är ett sätt för oss att hantera förtroendedebatten. Regeringen kommer också att göra en stor översyn av hela försäkringslagstiftningen vilket vi tycker är oerhört angeläget, eftersom den är väldigt gammalmodig, sa finansinspektionens generaldirektör Ingrid Bonde.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".