Handlingsplan ska ge jämställdhet inom all politik

I tio år har regeringen talat om att införa jämställdhetsperspektiv på politikens alla områden. På torsdagen presenterade jämställdhetsminister Margareta Winberg, tillsammans med miljö- och vänsterpartierna en handlingsplan, där en av ambitionerna fortfarande är att införa jämställdhet inom all politik.
– Detta är inte helt enkelt, säger Margareta Winberg. Det kräver utbildning och att man tänker på ett annat sätt och det har tagit dessa år för oss att komma fram till att nu ska vi göra på det här viset. Och på det här viset innebär att alla ministrar nu personligen ska ansvara för att ärendena på departementen behandlas ur ett jämställdhetsperspektiv. Hur ska naturvården bli jämställd, utrikespolitiken, transporterna, äldrepolitiken? Frågor för landets ministrar att nu fundera över. Löneskillnaderna består Det senaste decenniet har jämställdheten legat högt upp på den politiska dagordningen. Men när det gäller den fråga som av Margareta Winberg själv betraktas som en av de viktigaste: löneskillnaderna mellan män och kvinnor, är olikheterna idag, trots alla politiska ambitioner, lika stora som de var i mitten av 1990-talet. Vad är det som talar för att det ska gå vägen nu när man har försökt i tio år utan någon större framgång? – Vi kommer att använda oss av denna nya metod även om den är svår. Det är det ena. Det andra är att det finns ett oerhört stort stöd bland allmänheten och också, har jag förstått, bland en del fackliga företrädare för att ta bort de löneskillnader som finns mellan kvinnor och män, säger Margareta Winberg.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".