Håkan Jaldung åtalas för insatsen i Göteborg

Det blir en rättegång mot kommenderingschefen för EU-toppmötet i Göteborg, Håkan Jaldung. På torsdagen åtalades Jaldung för insatsen vid Hvitfeldtska gymnasiet.
Jaldung ska ställas till svars för olaga frihetsberövande, alternativt och i andra hand, grovt tjänstefel eller tjänstefel. Det är brott som alla kan leda till fängelse. Bakgrunden är den uppmärksammade insatsen under EU-toppmötets första dag, den 14 juni 2001. Då omringades Hvitfeldtska gymnasiet med containrar och senare på dagen greps 450 av de som stängts in där. Enligt åtalet fanns det ingen laglig grund för något av besluten. Det är Justitieombudsmannen, JO, som väcker åtal, vilket är en ovanlig företeelse. Claes Eklund, som tagit det här udda steget, har själv aldrig tidigare väckt åtal under sin tid som chefs-JO. I dag vill varken han, eller överåklagare Hans Lindberg som lett förundersökningen på uppdrag av JO, kommentera sina beslut. Faktum är i alla fall att de gjort en helt annan bedömning än överåklagare Björn Ericsson, som i januari 2002 lade ner precis samma förundersökning. Med motiveringen att brott inte gick att styrka. Ericssons beslut andas en förlåtande attityd till de formella fel han konstaterade att polisen begått - ”vad skulle de gjort, hotbilden i stan var så hög...”. Claes Eklund och Hans Lindberg tycker inte att det finns ursäkter. ”Individens rättigheter får inte kränkas för säkerhets skull.” Men som sagt, ingen vill uttala sig på band. Håkan Jaldung däremot, sa i en intervju med Ekot för en vecka sedan att han inte tyckte att han hade något val vid Hvitfeldtska: - Hade vi inte ingripit där, så hade jag sannolikt anmälts för detta. Och man hade gjort en utredning om passivitet och att polisen inte ingrep mt brottslig verksamhet, vilket är vår skyldighet. Oavsett hur man gjorde där så hade man blivit anmäld, sa Håkan Jaldung. Dennis Töllborg, som är professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan i Göteborg tycker att åtalet mot Jaldung är bra. Makten måste ta sitt ansvar, säger han. Men han är inte säker på att det är rätt makt som åtalas. Det var ju åklagare som tog det beslut om husrannsakan, som sedan låg till grund för alltihop. Och de har kommit undan tycker Dennis Töllborg: – Kritik har riktats efter Göteborgskravallerna, med all rätt, mot demonstranter. Men också med rätt stark rätt mot tingsrätt och hovrätt och också mot polisen. Men åklagarmyndigheten har man inte granskat här. Åklagarmyndigheten som gav klartecken till insatsen på Hvitfeldtska? – Och inte bara garv klartecken utan gav order om det. Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg och Helen Palmqvist, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".