Svenska soldater kan hamna i korseld i Kongo

En svensk väpnad styrka ska skickas till östra Kongo–Kinshasa. Det fattade riksdagen beslut om på torsdagen. Omkring 70 specialutbildade soldater reser till Kongo i slutet av juni, enligt generallöjtnant Johan Kihl.
– Uppgiften för styrkan är att skydda området kring Bunia och det är en flygplats där och ett ett flyktingläger så det är alltså flyktingar, flygplatsen och den FN-personal och personal från andra hjälporganisationer som finns där, säger generallöjtnant Johan Kihl. Stöd av FN–mandat En svensk FN-styrka finns sedan förra veckan redan i Kongo men de svenska soldater som nu skickas till området ska delta i en EU-ledd multinationell snabbinsatsstyrka i staden Bunia. Styrkan har stöd av ett FN-mandat. Stridigheter i landet har pågått länge men de senaste veckorna har hundratals människor dödats i Bunia där miliser från folkgrupperna hema och lendu strider mot varandra. Direkta strider Överstelöjtnant Christer Robson var militär observatör för FN i området för några år sedan och han säger att det finns risk för att svenskarna hamnar i direkta stridigheter. – Risken finns naturligtvis att man hamnar mittemellan de här två där ena sidan har bestämt sig för att bekämpa den andra och den här styrkans uppgift, tillsammans med de andra naturligtvis, är ju att förhindra att det sker. – Man ska se till att det inte sker någon typ av folkmord eller massdödande. Då finns naturligtvis risken att man måste försvara sig med vapenmakt, det är därför de är både där och beväpnade. Man hamnar alltså i korseld kan man kanske kalla det. Så det finns risk för att man hamnar i direkta strider? – Ja, de är ju där för att undvika att det och börjar man skjuta kan man liksom inte springa för då har man inte löst sin uppgift. Det finns naturligtvis en risk inblandad i det här, säger överstelöjtnant Christer Robson.
Claes Henricsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".