S partistyrelse avråder från interna EMU-debatter

Socialdemokraternas partistyrelse rekommenderar att socialdemokrater inte ska debattera mot varandra i EMU-frågan. Det har lett till att socialdemokrater som är emot EMU inte kan debattera med de partivänner som leder ja-kampanjen för EMU.
Och detta är något som Sören Wibe, ordförande för socialdemokrater mot EMU, märkt av: – Vi har flera gånger framfört önskemål om att få till en debatt med Anders Sundström och mig. Men vi har inte fått något svar på det. Jag har ju haft debatter med flera socialdemokrater lokalt. Men aldrig någon på en central position inom ja-sidan. Och orsaken till att Sören Wibe inte får möjlighet att debattera med ledande EMU-förespråkare i sitt eget parti, är att partistyrelsen tagit en rekommendation om att socialdemokrater från ja- och från nej-sidan inte ska debattera EMU-frågan med varandra. Partisekreterare Lars Stjernkvist säger att beslutet togs för att EMU-debatten ska koncentreras på sakfrågor. Och inte handla om hur positionerna ser ut inom socialdemokraterna. Lars Stjernqvist berättar att det är upp till den enskilde att bestämma om han ska ta en debatt. Och själv har han gjort ett undantag och debatterat frågan med Britta Leijon. Men i huvudsak säger han att regeln följs och han tycker att den är bra. Och han menar heller inte att den begränsar debatten: – Jag tycker inte det är att begränsa. Det är ganska självklart tycker jag att man inom ett parti måste diskutera de interna förhållningssätten. Men kommer Sören Wibe kunna debattera med Anders Sundström eller Gunnar Lund? – Jag är helt övertygad om att vi kommer att kunna lösa det på ett sätt som tillgodoser alla behov. Det viktiga, och det är det som är syftet med de regler som vi har haft, är att vi uppträder på ett sådant sätt att sakfrågorna dominerar, säger partisekreterare Lars Stjernkvist
Herman Melzer och Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".