Israel vill utplåna Hamas

Våld och hot om våld fortsätter i konflikten mellan israeler och palestinier. Israel har gett armén order om att utplåna den palestinska militanta organisationen Hamas och gjorde på torsdagen en ny helikopterattack i Gaza, som dödade sex personer.
Det israeliska beslutet att förgöra Hamas är en direkt krigsförklaring mot terrororganisationen, som bland annat har genomfört mängder av självmordsbombningar inne i Israel. Order om stopp för Hamas terror Den israeliska militären har beordrats att ta i bruk alla medel som står till buds för att sätta stopp för Hamas terror. För tredje dagen i följd anfölls på torsdagen åter Gaza med attackhelikoptrar som dödade åtminstone en Hamasledare och flera andra personer i ett område som är känt för att hysa Hamasledare. Nya hot från Hamas Hamas å sin sida har kommit med nya hot om en hel serie av nya hämndattacker inne i Israel som en uppföljning på onsdagens självmordbombning i centrala Jerusalem som dödade 16 personer. Hamas uppmanar nu dessutom alla utlänningar att lämna Israel för att rädda sina liv. Hittills har Hamas inte riktat några attentat direkt mot utlänningar även om besökare i Israel också har dödats i självmordsattacker. Abbas i svår situation Den upptrappade striden försätter palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas i en svår situation. Han har inte klarat av att avväpna de militanta grupperna, vilket var en förutsättning för att israelerna skulle prata fred på allvar. I stället försöker nu Israel att göra jobbet, men med våldsmetoder, vilket inte är ägnat att stärka Abbas redan vacklande ställning bland palestinierna. Många palestinier ser i stället Yasser Arafat som deras rätta ledare, men han har av USA och Israel helt kopplats bort från den fredsprocess som just nu ser ut att ha havererat totalt.
Christer Fridén, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".