”Utvecklingsstörda som föräldrar prövas sällan”

Det är svårt att få barn till utvecklingsstörda föräldrar omhändertagna. Samhället tycker för synd om föräldrarna och vågar inte pröva deras föräldraförmåga. Det är en av de åsikter som framkommer i debattboken ”Barn till föräldrar med utvecklingsstörning” som getts ut i dagarna.
Boken om barn till utvecklingsstörda kommer ett halvår ett halvår efter det uppmärksammade Oskarshamnsfallet. Lisbet Pipping är en av dem som berättar om sin barndom i boken. – Barndomen kantas av att min mamma inte har förmågan av att vara mamma till mig och mina systrar. Dåligt med mat, ofta smutsiga, säger Lisbet Pipping. – Jag fick inte vara sjuk, min mamma klarar inte av att jag vaknar på natten och hostar och när jag väcker henne på natten med min hosta så får jag stryk. Då är det så att när jag är förkyld försöker jag att inte störa mamma och många, många nätter sitter jag i badrummet och hostar så att det inte ska störa min mamma i sovrummet. Sexuella övergrepp Lisbet Pipping berättar om en barndom fylld av psykisk och fysisk misshandel, om sexuella övergrepp och övergivenhet. Trots att många vuxna såg hur dåligt Lisbet och hennes systrar mådde hände ingenting. I mammans journaler står, ”hon försöker så gott hon kan”. Det var just det säger Lisbet &150; mamman försökte men kunde inte bättre eftersom hon hade sitt handikapp. Känslig fråga Idag finns det inga klara uppgifter över hur många de här barnen är. En undersökning som har gjorts visar att det varje år föds ungefär 160 barn till utvecklingsstörda föräldrar men mörkertalet är stort. Problem är det också att hitta experter och forskning inom området. Frågan är känslig och det är svårt att få berörda att berätta om sina erfarenheter. Myndigheter påverkas Att frågan är så känslig påverkar också myndigheterna. Det menar Hjördis Flodström Nilsson en av medförfattarna till boken. Få av de här barnen omhändertas eftersom samhället tycker för synd om föräldrarna, säger hon. – Man vill inte belasta dem mer än vad deras handikapp redan belastar dem så att säga. Det är ett hänsynstagande till de här föräldrarna som jag tycker slår emot barnen. Till och med in i domstolarna finns det här hänsynsstagandet. Men för den skull får man inte blunda för effekterna av detta handikapp på barnen, säger Hjördis Flodström Nilsson
Lisen Elowson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".