Centerpartister säger både ja och nej till euron

På lördag inleder centerpartiet sin partikongress i Umeå. En kongress där frågan om EMU kommer att vara en av de viktigaste. Partiets linje i folkomröstningen är att säga nej men i partiet finns många som kommer att rösta ja.
– Samarbete med likasinnade det lönar sig alltid. Det har vi i centerpartiet väldigt stor tradition av att samarbeta med likasinnade. Det andra argumentet är att småföretagen slipper den valutaosäkerhet som det innebär att inte vara med, säger Rolf Kenneryd, ordförande i Eurocenter Detta är Rolf Kenneryds argument till att säga ja och trots partiets nej-linje något är han långt ifrån ensam om att säga ja till euron. En tredjedel av centerpartiets riksdagsledamöter och nästan hälften av partistyrelsen tänker också rösta ja. Rösta efter övertygelse Rolf Kenneryd har motionerat till stämman om att partiet bör uppmana väljarna att sätta sig in i frågan och sedan rösta efter egen övertygelse, i stället för att uppmana dem att rösta nej – Det här en fråga som består utav för– och nackdelar som så många andra frågor. Det är klart att vi kan värdera dem lite olika, vi kan lägga olika vikter på dessa för– och nackdelar och därmed komma till olika slutsats, säger han. Några uppslitande diskussioner lär det emellertid inte bli. Både ja– och nejsidan i partiet talar om vikten av att respektera den andra ståndpunkten och någon munkavledebatt liknande den inom socialdemokratin har ännu inte siktats. Veligt parti Ett veligt parti finns det dem som tycker. Rolf Kenneryd däremot tycker att de är ett parti som hanterat frågan med den respekt situationen kräver. – Jag tror att det faktiskt kommer att sluta med att det inger respekt hos det stora flertalet. Just den här öppenheten och möjligheten för var och en att ta ställning efter att ordentligt ha satt sig in i frågan tror jag kommer att väcka respekt.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".