EMU-splittring inom S irriterar

Splittringen i EMU-frågan har lett till en dålig och irriterad stämning i regeringen, erfar Ekot. Flera av de nej-sägande ministrarna känner sig kränkta, eftersom de tycker att statsminister Göran Persson inte respekterar deras åsikter. I motgång kommer Perssons dåliga sidor fram, säger de som Ekot haft kontakt med.
Göran Persson är förstås som de flesta både trivseltorsten och buffel, men i takt med att opinionsmätningarna visar att EMU-motståndet tar ett starkare grepp om väljarna blir buffeln i Persson allt mer framträdande. Den bild som tecknas av dem som Ekot talat med. Alla låter sig förstås inte skrämmas av en buffel. Hur man hanterar djuret i Persson beror på position, förankring och självförtroende. Men flera uppfattar Göran Perssons agerande som ren mobbning. Det talas till exempel i regeringskansliet om det brev som infrastrukturminister Ulrika Messing skrev till sin danska kollega för några dagar sedan där Messing protesterade mot danskarnas uppträdande i samband oljekatastrofen i Sydsverige. Messing skrev sitt brev på uppmaning av statsrådsberedningen, Göran Perssons kansli. Varför var det inte miljöministern och EMU-motståndaren Lena Sommestad som fick plats i rampljuset när Sverige drabbades av en miljökatastrof? Svaret är enligt kritikerna att Persson missgynnar EMU-motståndaren Sommestad och belönar Messing som stått honom bi i den så kallade munkavle-debatten. När partiledarna debatterade EMU i riksdagsdagens kammare häromveckan bestämde sig några av regeringens nej-ministrar efter moget övervägande att gå till riksdagen och lyssna på debatten. Det skulle se märkligt ut om inte en enda av regeringens EMU-motståndare fanns i kammaren under en sådan viktig debatt. Men nej-ministrarna fick stanna på den egna kammaren den här dagen för Per Nuder, samordningsminister och en av Perssons närmaste män, kallade till möte på sitt rum och talade om vilka som hade inträdesbiljett till riksdagens stora och direktsända debatt och bland dem fanns inga EMU-motståndare. Vid en middag i anslutning till riksdagsgruppens avslutning där Göran Persson och ja-generalen Anders Sundström deltog, kände sig flera EMU-motståndare så illa och respektlöst behandlade att de lämnade middagen, medan andra tänkte att Perssons påhopp och raljerande var ett uttryck för hans grovhuggna sinne för humor. Hur det än är med den saken befarar både EMU:s förkämpar och dess motståndare att den järnhand som Persson styr med i en tid av splittring kan få allvarliga konsekvenser för sammanhållningen i regeringen och i partiet.
Margit Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".