USA hotar stoppa nytt Nato-högkvarter

USA hotar att stoppa ett planerat bygge av ett nytt Nato-högkvarter i Bryssel. Orsaken är försök i Belgien att ställa general Tommy Franks, som ledde kriget i Irak, inför rätta för krigsbrott.
Det är den ofta frispråkige försvarsministern Donald Rumsfeldt som på torsdagen gav nytt prov på att han gillar ett rakt språk. Det använde han till att förklara att det är osäkert om Nato kan fortsätta att hålla sina möten i Belgien, och att ett planerat bygge av ett nytt högkvarter är i fara. Vi kan enkelt hitta andra mötesplatser, förklarade Rumsfeldt vid en presskonferens i samband med ett försvarsministermöte vid Nato. Bakgrunden är en belgisk lag som gör det möjligt att ställa vem som helst inför rätta om personen är misstänkt för allvarliga krigsbrott. Även om lagen nyligen stramades upp, för att begränsa möjligheterna, så används den flitigt som ett slagträ i den politiska debatten. Sålunda försökte nyligen en advokat, som företräder ett antal irakier som skadades i kriget, att ställa general Tommy Franks inför rätta, det var Franks som ledde kriget i Irak. Det har vållat vrede på vissa håll i den amerikanska regeringen. Och föranledde på torsdagen Donald Rumsfeldt att säga att amerikaner, militärer såväl som civila, måste få garantier för att de ska kunna komma till Bryssel utan att riskera trakasserier. Den belgiska lagen har tidigare använts i försök att få såväl Georg Bush den äldre som Israels premiärminister Ariel Sharon åtalade.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".