Inga löften om Guantanamosvensken

Utrikesminister Anna Lindh har på torsdagen träffat Colin Powell och bland annat diskuterat den svenske medborgare som sitter fånge på Guantanamobasen. Hon använde det diplomatiskt skarpa uttrycket ”oacceptabelt”, men fick inga löften från USA.
– Jag fick en känsla av att Colin Powell har förståelse, han var märkbart berörd. Vilken ton hade du mot honom? – Jag förklarade att detta var oacceptabelt, alla partier i Sverige eniga. Använde du det ordet? Not acceptable? – Ja, det gjorde jag. Men även om utrikesminister Colin Powell visar förståelse, så fick Anna Lindh inga löften från USA, utöver en försäkran från Colin Powell själv att personligen se över frågan om den svenske fången. Anna Lindh konstaterar dock att det inte är Colin Powell som bestämmer, utan snarare Pentagon. Men hon såg det som ett gott tecken att Powell personligen engagerar sig, han hade också kunnat säga: det är inte mitt bord. Samtalet fick därmed den bästa möjliga diplomatiska utgången, menar Anna Lindh och för Sveriges del finns det inget annat än diplomati att ta till, som hon säger: – Det finns inget annat än diplomati, vi har inga militära medel att tillta. Men vi hade en pressfrukost med amerikanska journalister.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".