Ny jämställdhetsplan i politiken

I tio år har regeringen talat om att införa jämställdhetsperspektiv på politikens alla områden. Idag presentarde jämställdhetsminister Margareta Winberg, tillsammans med miljö- och vänsterpartiet en handlingplan, där en av ambitionerna är att införa jämställdhet inom all politik.
Och på det här viset innebär att alla ministrar nu personligen ska ansvara för att ärendena på departementen behandlas ur ett jämställdhetsperspektiv. Hur ska naturvården bli jämställd, utrikespolitiken, transportena äldrepolitiken. Frågor för landets ministrar att nu fundera över. Det senaste deccenniet har jämställdheten legat högt upp på den politiska dagordningen. Men när det gäller den fråga som av Margareta Winberg själv betraktas som en av de viktigaste, löneskillnaderna mellan män och kvinnor är olikheterna idag, trots alla politska ambitioner, lika stora som som dom var i mitten av 90-talet: Jämställdhetsministern påpekar att det inte är politikerna som sätter lönerna och hyser hopp om att en förändring är på väg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".