Oklart om utlänningsnämnden läggs ned

Det är inte längre självklart för migrationsminister Jan O Karlsson att lägga ner den hårt kritiserade utlänningsnämnden. Han hänvisar nu till att det skulle bli för dyrt, trots att en enigt riksdag beslutat att den ska försvinna.
– Det är klart att när man finns i en regering som har ställts inför de besparingskrav som den nuvarande ekonomiska situationen utgör så är det klart att något direkt reformutrymme ser man inte. Det här är en mycket besvärlig fråga. Det blir inget tydligt svar på frågan om utlänningsnämnden ska läggas ned, trots att riksdagen redan tagit beslutet. Men folkpartiets flyktingpolitiske talesman Erik Ullenhag, tycker att det verkar som att Jan O Karlsson svängt och inte längre vill. – Den stora skillnaden är att Jan O Karlsson nu gömmer sig och säger att det är riksdagen som fattat beslut. Det verkar som om han själv inte tror på att man ska lägga ner utlänningsnämnden. Det gör ju mig väldigt bekymrad, för det är klart om ministern ändrar ståndpunkt mot vad han tidigare sagt och försöker förhala och glida på det här beslutet så riskerar det att leda till att vi hamnar i en situation där utlänningsnämnden faktiskt inte kommer att läggas ned. Var han tydligare förut? – Han var tydligare förut. Framför allt bollar han betydligt större siffror nu, att prata om kostnader i miljardklassen är som att be finansdepartementet om ett nej till att lägga ned utlänningsnämnden. Vänsterpartiets tillfällige ledare Ulla Hoffman har länge kritiserat regeringen och Jan O Karlsson för att utlänningsnämnden inte läggs ner och när hon nu får höra att det blir för dyrt blir hon upprörd. – Ja om han är villig att sätta ett pris på rättssäkerheten får det stå för honom, vi i vänsterpartiet kan inte sätta ett pris. Vi menar att här har vi en fråga om rättssäkerhet för människor som söker asyl i vårt land och då är det en fråga också om prioriteringar. Jan O Karlsson har ett kontroversiellt förslag som han menar ska få ner kostnaderna rejält. För att minska dom långa köerna vill han ta bort eller inskränka möjligheten för flyktingar att få göra en ny ansökan om att få stanna i Sverige, om det kommer fram nya skäl efter ett avvisningsbeslut. – Om ett sådant förslag kan vinna riksdagens bifall får vi ned arbetsbelastningen med i utlänningsnämnden med 25 procent. Då får vi justera kostnadsberäkningarna i motsvarande grad, det blir ju enorma besparingar. Folkpartiets Erik Ullenhag är kritisk. – Det är ju ett sätt att bedriva utpressning. Vad det gäller nya ansökningar har han gått i fel tågordning. Man behöver göra något åt nya ansökningar för att få ned handläggningstiderna, men det ska man göra när man har en rättssäker och human asylprocess på plats. När vi idag har en asylprocess som många gånger inte fungerar så blir det väldigt konstigt att ta bort den säkerhetsventil som nya ansökningar är.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".