USA medvetna om svensk kritik

När Anna Lindh på torsdagen träffade USA:s utrikesmininster Colin Powell, framförde hon på nytt kritik mot USA från Sverige. Hon sa att det är oacceptabelt att USA håller en svensk medborgare fången på Guantanamobasen. Men trots många skarpa ord och oenighet kring Irak, tycker hon inte att Sveriges relation till USA har försämrats. Kritiken kom inte som någon överraskning för USA, säger hon.
– Jag tror på något sätt att den svenska positionen, som bygger på folkrätt etc, inte var något som förvånade och därför heller inte ledde till någon förändring av relationerna. Klart att de observerar kritiken. Uttalanden som Jan O Karlssons: Den där jävla texasgubben, har de ingen betydelse i diplomatin? – Nej inte så att det kommer upp här. Får du intryck av att Colin Powell är besvärad över att det inte hittats massförstörelsevapen i Irak? – Svårt att säga. Men hela administrationen är nog beskymrad. Det genomfördes nyligen en stor opinionsmätning om USA-hatet, är det något som bekymrar USA? – Det tas inte upp i officiella sammahang, men min känsla är ändå att det finns en oro över hur man ses i internationella sammanhang
Cecilia Uddén, Washington

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".