Kuba demonstrerar mot EU-sanktioner

Närmare en miljon kubaner demonstrerade i Havanna utanför de spanska och italienska ambassaderna på torsdagen, i protest mot de sanktioner mot Kuba som EU fattade beslut i förra veckan.
Demonstrationen framför den spanska ambassaden leddes, åtminstone under en kort stund, av Fidel Castro personligen. Demonstrationen utanför den italienska ambassaden leddes av hans bror Raul. Det är tydliga tecken på hur allvarligt den kubanska ledningen ser på de försämrade relationerna med EU. EU är Kubas viktigaste handelspartner. Den största investeraren i landet, och det är dessutom därifrån som flest turister kommer. EU:s protester upprör Bakgrunden till de försämrade relationerna är EU:s protester mot de hårda domarna mot 75 oliktänkande för två månader sedan, liksom mot de avrättningar av tre unga män som kapat en färja, som genomfördes strax därpå. De sanktioner EU beslutade om förra veckan går ut på att minska antalet officiella bilaterala besök, att dra ner på deltagandet i kulturella evenemang på Kuba och att framgent också bjuda in oliktänkande och deras anhöriga till diplomatiska mottagningar. Det är inte särskilt hotfulla åtgärder. Castro arg Men den kubanska ledningen har reagerat ursinnigt, fram för allt mot den sista punkten, att bjuda in dissidenter till diplomatiska mottagningar. I ett fyra timmar långt TV-tal, som slutade först ett på natten, dagen före demonstrationen, anklagade Fidel Castro EU för att ha kapitulerat inför USA och för att ha ställt sina ambassader till kontrarevolutionens förfogande. Hans hårdaste ord riktades mot Spaniens premiärminister Jose Maria Aznar, som han menade är den som ligger bakom EU:s kritiska hållning. Castro beskrev Aznar som ”den lille fuhrern, med den lilla mustachen och de nazifascistiska ideerna.” Kuba isolerat Det var länge sedan Castro använde ett så agressivt språk, och det var länge sedan som Kuba var så internationellt isolerat som det är nu. Att så många deltog i demonstrationerna igår hade inte mycket med spontan uppslutning att göra. Arbetsministeriet hade till och med förklarat torsdagen som helgdag för att folk skulle demonstrera. Och att inte göra det innebar risken att stämplas som kontrarevolutionär.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".