Tjeckien väntas säga ja till EU-medlemskap

Tjeckien är det idag, fredag, och i morgon, lördag, folkomröstning om landets anslutning till den europeiska unionen. Resultatet väntas bli ett ja, men ett föga entusiastiskt ja, rapporterar Kjell Albin Abrahamson från Prag.
Säga vad man vill om tjeckerna med skrockfulla är de inte. I dag, fredagen den 13, är den första av två valdagar för att säga antingen ja eller nej till EU. Resultatet väntas bli ett ja Något krav på 50 procents valdeltagande finns inte. Enligt de senaste opinionsundersökningarna kommer drygt hälften av de drygt 7,5 miljonerna röstberättigade att gå till vallokalerna. Resultatet väntas bli ett ja, men ett inte alltför entusiastiskt ja. Valkampanjen har följt det vanliga mönstret med allt från rockkonserter till utdelning av glaspärlor. Det ekonomiska läget med en tillväxttakt på 2,5 procent, alltså något bättre än EU-genomsnittet, är en faktor som både ja- och nejsidan använder sig av. – I EU blir det bättre, säger ja-sidan. – Vi klarar ju oss bättre än EU, säger nej-sidan. Stort budgetunderskott Ekonomiskt är det den alltför starka tjeckiska kronan som bromsar konjunkturen ett problem, och ett annat det stora budgetunderskottet. Ytterligare ett problem är att de små- och medelstora företagen nu minskat flera år i rad. Mot denna ekonomiska fond fördes det mesta av debatten om för- och nackdelarna med ett EU-medlemskap. Tjeckiens nytillträdde president Vaclav Klaus har uppmanat sina landsmän att rösta i dag och i morgon, och alla tjecker vet att Vaclav Klaus hör till de stora EU-skeptikerna, eftersom han är övertygad om att ett EU-medlemskap innebär ett hot mot landets suveränitet. Klaus kan på sin höjd tänka sig ett EU-medlemskap som en rationell investering, ett förnuftsäktenskap, inte ett kärleksäktenskap. I morgon eftermiddag klockan 14 när vallokalerna stänger får vi veta resultatet av tjeckernas frieri till EU.
Kjell Albin Abrahamson, Prag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".