Svensk politiker frisläppt i Syrien

Den socialdemokratiska politikern Novin Harsan från Stockholm som suttit gripen i Syrien släpptes på torsdagskvällen efter påtryckningar från den svenska ambassaden. Harsan hade då förhörts i två dagar av den syriska säkerhetspolisen.
Det var i onsdags som Novin Harsan greps i den syriska staden a-Qamishli när hon passerade gränsen mellan Turkiet och Syrien. Omänsklig behandling Novin Harsan har kurdiskt ursprung och kom till Sverige som flykting i slutet av 1970-talet. Hon reste till Syrien för att besöka sin döende mor när hon greps av den syriska säkerhetspolisen. För Ekot berättar Novin Harsan hur hon förhörts i två dagar. Under den tiden fick hon ingenting att äta och ingen information om vart hon förts eller varför hon gripits. Hon beskriver behandlingen som omänsklig och säger att hon till och med fruktade för sitt liv. Pressades att berätta På torsdagen fördes Novin Harsan till huvudstaden Damaskus där hon i förhör utfrågades om uttalanden hon gjort om kurdernas rättigheter. Hon pressades även att berätta vem som givit henne en kurdisk kulturtidskrift som hon hade på sig vid gripandet, något hon vägrade av rädsla för att andra skulle råka illa ut. Släppt efter påtryckningar När svenska ambassaden varit i kontakt med de syriska myndigheterna förändrades tonen, enligt Novin Harsan, och innan hon släpptes bad man henne om ursäkt. Nu befinner hon sig hos släktingar i Syrien och kommer tillbaka till Sverige först efter sin mors begravning. Ingen förklaring Utrikesdepartementet, UD, har fortfarande inte fått någon förklaring till gripandet från de syriska myndigheterna. Novin Harsan ställde upp för socialdemokraterna i riksdagsvalet 1998 och har utsatts för dödshot och misshandel för sin kamp emot nazismen. Idag är hon verksam som politiker i Blackeberg i västra Stockholm.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".