Ahlenius vill ha en oberoende kommunrevision

Riksrevisionsverkets chef Inga-Britt Ahlenius får på fredagen hård kritik i en debattartikel i Dagens Nyheter för att hon vill förändra revisionen av kommuner och landsting så att den blir mer professionell. Hon är okunnig och arrogant, skriver ett 40-tal revisorer i landets kommuner och landsting. Själv vill hon inte säga vad hon tycker om dem.
– Om man går till personangrepp som de gör så är det, enligt min mening, ett knep som man tar till om man har en svag egen argumentation, säger hon. Bakgrunden är en tidningsintervju för en månad sedan där Inga-Britt Ahlenius sa att den kommunala revisionen är nästa kandidat för förändring. Tillsynen har inte förändrats på 150 år då det bara fanns förtroendevalda i kommunerna. Förtroendevalda reviderar Enligt kommunallagen är det de förtroendevalda själva som gör granskningen av den kommunala ekonomin och verksamheten. Men det räcker inte idag, menar Inga-Britt Ahlenius. – Det rör sig om ett av Sveriges allra största konglomerat av verksamheter där man omsluter omkring 500 miljarder kronor, har en miljon anställda och över ett tusen bolag. Den verksamheten ska i medborgarnas intresse bli föremål för en oberoende och yrkesmässig revision, säger hon. Precis som staten. ”Kommunala självstyret ska värnas” Att hävda att demokratin gynnas bättre av en professionell revision är arrogant, skriver revisorerna som tycker att det är förtroendevalda och inte en tjänstemannaelit som ska sköta granskningen. Principen är grundläggande för det kommunala självstyret. Detta håller inte Inga-Britt Ahlenius med om. – Det är totalt fel. Frågan om en oberoende och yrkesmässig revision i kommunerna har inte ett enda dyft att göra med den kommunala självstyrelsen, anser hon. Tvärt om är det ett medborgerligt intresse att se till att man verkligen kan få en ordenlig kunskap om hur medborgarnas pengar används i den kommunala verksamheten.
Gunilla Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".