Forskare: Mutor väg till lokal för invandrare

Segregation och kulturella skillnader kan vara förklaringen till att många av de företagare som betalar stora summor under bordet för hyreskontrakt på affärslokaler är invandrare. I grunden handlar det om segregation men också kulturella skillnader, det hävdar professor Masoud Khemali.
Ekot har tidigare rapporterat om flera exempel från Hammarby Sjöstad och nybyggda Kista galleria i Stockholm där stora summor har betalats svart. Professor Masoud Khemali har under flera år forskat kring diskrimineringsfrågor och han menar att förekomsten av mutor och mellanhänder när det gäller affärslokaler främst är ett problem för invandrare. Genom att låna pengar från släkt och vänner och köpa en affärslokal köper de sig ett arbete. – Man är tvungen att låna pengar och köpa sig de här nya lokalerna eller själv arbeta svart hos andra för att få ihop pengarna för att kunna köpa, då de har svårt att få lån hos banken. Oftast blir de grundlurade av mellanhänder . Masoud Khemali ser det här som ett växande problem, med stora skulder som inte redovisats öppet tvingas de driva en del av verksamheten svart för att kunna betala tillbaka pengarna till släkten. Ond cirkel Det hela utvecklas till en ond cirkel, där illegala metoder blir en accepterad del av affärsverksamheten, menar Masoud Khemali. Det här är ett problem för hela samhället, inte minst nästa generation svenskar med invandrarbakgrund. – Man kan inte låta ligor i undre världen ta över. Där har vi förlorat kontrollen, inte bara gällande de här rörelserna utan det gäller en hel generation. Ekots undersökning visar att det också kan handla om kulturella skillnader. En del företagare med invandrarbakgrund som Ekot talat med och som betalat hundratusentals kronor till mellanhänder för ett hyreskontrakt känner helt enkelt inte till att de de gör kan vara olagligt, eftersom det går till så i deras hemländer. Vänder sig till invandrare Ahmed, en företagare i Stockholm, har blivit kontaktad av mellanhänder som uppgivit att de arbetat på uppdrag av anställda på större fastighetsbolag och erbjuder nybyggda affärslokaler mot betalning under bordet. Han säger att de i första hand vänder sig till invandrare. – De söker sig till invandrarföretagare då de vet att de inte har andra möjligheter och att det är nästan omöjligt att hyra en större lokal för att kunna expandera, säger Ahmed, småföretagare med invandrarbakgrund i Stockholm.
Magnus Thorén och Nuri Kino

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".