”Halvering av torskfångster krävs”

Internationella Havsforskningsrådet vill att fångsterna av torsk i Östersjön nästan ska halveras nästa år för att torskbeståndet ska kunna återhämta sig. Det framkom när de presenterade sin rapport inför förhandlingarna nästa år om fångstkvoter inom EU.
– Anledningen är att bägge bestånden, både öster och väster om Bornholm är utanför säkra biologiska gränser, säger Bengt Sjöstrand, laborator vid Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil. Minskning med 44 procent Torskfiskekvoten i Östersjön är i år 75 000 ton. Med de rekommendationer som Internationell Havsforskningsrådet nu ger ska kvoten minskas med 42 000 ton, en minskning med 44 procent jämfört med i år. Framförallt har beståndet kraftigt minskat i den östra delen, där det mesta av det svenska torskfisket i Östersjön sker. Krafttag mot tjuvfiske Internationella Havsforskningrådet anser också att krafttag måste göras mot tjuvfisket. Det framkommer i den rapport som presenterades på fredagen inför nästa års förhandlingar om kvoterna inom EU. Enligt bedömningar som görs är det så mycket som 25 procent av torskfångsterna som inte blir rapporterade. Forskarna anser också att torskfiskestoppet under sommaren inte räcker alls för att beståndet ska kunna öka igen. – Jovisst, det är säkert bra men det är inte tillräckligt för att förbättra beståndssituationen. Framförallt är det inte tillräckligt när situationen är så allvarlig som den upplevs idag, säger Bengt Sjöstrand. Hur tror du nu att det som du har sagt idag och som Internationella Havsforskningsrådet skriver i sin rapport kommer att mottas? – Ja, det kommer inte att mottas med någon entusiasm. Men vad resultatet blir av det vill jag inte ha någon uppfattning om. Vad tror du? – Det man sett hittills har ju inte råden haft den stora genomslagskraft som man skulle önska vad det gäller torskförvaltning i Östersjön. Vad tycker du om det? – Ja, i och med det kan man inte uppfylla de målsättningar man har sagt sig ha om ett varaktigt uttag. Fler kräver tuffa beslut Som en följd av Internationella havsforskningsrådets rekommendationer till EU kräver nu Världsnaturfonden, Sportfiskarna och Svenska Naturskyddsföreningen radikala och tuffa politiska beslut om fångstkvoter för att säkra återväxten av torskbestånden. De tre intresseorganisationerna konstaterar att Havsforskningsrådets råd om en strikt återhämtningsplan för torsk i Östersjön och Västerhavet hittills inte har följts. Organistionerna kräver att politikerna ser till att havsforskningsrådets rekommendationer följs fullt ut.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".