Uppåttrend på Stockholmsbörsen

Efter flera år av fallande börskurser visar börsen vissa tecken på återhämtning. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen stigit. Och Anders Bruzelius - som är aktieanalyschef på Föreningssparbankens Swedbank Markets - tror att börsen kan fortsätta upp den närmaste tiden. Men han anser ändå att framtiden fortfarande är osäker.
Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen gått upp med närmare åtta procent, efter flera år av nedgång, bara under den senaste månaden har börsen stigit med mer än fyra procent. Två branscher som har gått särskilt bra är medicin och bioteknik. Den stora frågan är hur länge utvecklingen kommer att hålla i sig. Enligt Anders Bruzelius är det först när de amerikanska och europeiska företagens investeringar tar fart som man kan räkna med att konjunkturen vänder upp igen. Det är också först då man kan förvänta sig en bredare och mer bestående uppgång på världens börser. Småspararna har under de senaste åren valt bort börsen framför bank- och räntesparande och bland dessa är misstänksamheten mot börsen fortfarande utbredd. Men Anders Bruzelius tror att småspararnas förtroende kommer tillbaka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".