Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Israeliska bosättare går mot Sharon, vägrar flytta

De judiska bosättare som har byggt upp egna samhällen på palestinsk mark har åter kommit i fokus. I ett ännu så länge misslyckat försök att få igång en fredsprocess har Israels premiärminister Ariel Sharon lovat att olagliga bosättningar skall förstöras.
– När soldaterna kommer skall vi inte ta till våld, utan vi sätter oss ner så de får bära bort oss en efter en. Om de förstör våra hus återvänder vi och bygger upp allt igen, säjer Hanania Shimon, boende i en bosättning som ska förstöras. Han är en av de tonåringar som håller vakt på den lilla provisoriska bosättningen Havat Gilad i närheten Nablus på den ockuperade Västbanken. Sammanlagt omkring 220 000 judar har bosatt sig i omkring 150 egna samhällen på palestinsk mark. Olagligt, säger palestinierna och större delen av världen. Det är vår rätt att bo här, det är vårt land, säger bosättarna. Obebodda utposter Men några få bosättningar tycker till med israelerna är olagliga och man har börjat riva dem. De flesta är avlägset belägna ofta obebodda utposter. Men i Havat Gilad bor tre familjer och de tänker inte flytta på sig. – Det här är vårt land, vårt hem och vi älskar Israel, säjer Hanania Shimon. Bosättningen Havat Gilad består mest av tält, containrar och några baracker och det skulle inte ta många timmar att jämna bosättningen med marken. Bosättare hotas från två håll Men allt skulle också snabbt kunna byggas upp igen av bosättarna som nu känner sig hotade från två håll. Dels av palestinierna som inget hellre vill än att de snabbt försvinner och dels av sin egen premiärminister Ariel Sharon som tidigare gjort allt för att bygga ut bosättningarna. Men nu har Ariel Sharon svängt och har lovat att riva åtminstone de få uppenbart illegala bosättningarna. Men Daniela Weiss, taleskvinna för bosättarna i Nablustrakten tror det kommer leda till att Ariel Sharon kortlivad som premiärminister. – Ariel Sharon kommer inte att sitta länge till som premiärminister. Historien visar att alla ledare som har velat vill ge bort delar av det heliga landet blir kortlivade. Inget i hela världen kan få oss att ge bort ens ett sandkorn. Detta är det heliga landet, judarnas land. säger Daniela Weiss, taleskvinna för israeliska bosättare.
Christer Fridén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".