Oljesaneringen i Skåne kan bli rekorddyr

Kustbevakningens kostnader för oljesaneringen utanför Skånes kust kan bli rekorddyr. Nu börjar genomgången av alla kostnader och man vet att det kommer bli dyrt även om det råder osäkerhet om slutnotan då opertionen fortfarande pågår.
– Det är svårt att säga, men vi hade en liknande operation för ett tiotal år sedan. Det var en rysk oljetanker som kolliderade utanför Karlskrona och den notan gick på 18 miljoner kronor för Kustbevakningen. Det var ungefär samma volymer det handlade om då som nu, säger Thomas Fagö, chef för Kustbevakningens räddningstjänst. Utöver Kustbevakningens kostnader tillkommer den dyra saneringen av Skånes stränder och det är Räddningsverket som för kommunernas talan i den skadeståndsdelen. Kostnaderna kommer debiteras det försäkringsbolag som företräder rederiet China Shipping. Tidigare erfarenheter säger att det kan ta allt från några månader till flera år innan ersättningsfrågan är löst. – Jag bedömer att den frågan i den här ganska stora operationen kommer ta runt två år att lösa. Danskarna planerar att under fredagen inleda undervattensarbete för att tömma tankarna i det förlista fartyget. Beredda på mer oljeläckage En plan som diskuteras är att först tömma tankarna, sedan kapa master och överbyggnad och i en tredje fas överväga att bärga fartyget genom att såga upp det i bitar. Det pågående arbetet ute till havs och på stränderna gör det svårt att beräkna slutkostnaden. – Det tar tid innan alla räkningar kommer in och vi har fortfarande en operation som pågår, fast det är på en lägre nivå. Vi har också tre fartyg som ligger i beredskap i fall vinden skulle vrida, fartyget läcker ju fortfarande olja. Kan det här vara den operation som innebär de högsta kostnaderna hitills? – Jag bedömer det så. Den största kostnaden vi haft hittills är olyckan för ett tiotal år sedan med den läckande tankern. Den här operationen kommer med tanke på inflation och kostnadsökningar förmodligen kosta mera, säger Thomas Fagö, chef för Kustbevakningens räddningstjänst.
Jens Ericson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".