Orsaken till spårvagnsolyckan inte klarlagd

Den allvarliga spårvagnsolyckan i Göteborg i januari i år, berodde antingen på ett signalfel eller på att en av förarna körde mot rött. Spåvägens egen utredning blev klar på fredagen, men svaret alla väntat på, hur det kunde hända, går inte att ge, säger utredaren vid Göteborgs spårvägar Milan Bovac.
– Det går inte att svara på det för att den teknik som vi förfogar över inte gör detta möjligt, säger han. Båda förarna uppger att de har kört på grönt och det finns inget som motsäger det. Ingen hjälp av ljussignalen Nej, just den här ljussignalen, där linje 7 korsade linje 3:s spår och vagnarna krockade med 73 skadade som följd, kan inte berätta sin historia. Den var hel när den kontrollerades i efterhand, men den kan ju ha varit trasig tillfälligt. Om den var trasig borde den ha blinkat gult, och det har den inte, så man kanske skulle kunna gissa att den var hel hela tiden, säger Milan Bovac. – Men från det till att vara säker på att den var hel är en bit, säger han. Du menar att den kan ha varit trasig och att indikationen på att den var trasig skulle också ha varit trasig? – Det är det vi inte har kunnat slå fast. Vi kan inte gå tillbaka till den tidpunkten och se hur anläggningen fungerade. Det man däremot vet är att en av förarna var sen till sitt arbetspass denna dagen, och den andra hade en dag med bråk med kollegor och sura passagerare bakom sig. Den föraren körde också för fort vid olyckstillfället. Mänskliga faktorn ej utesluten Ändå kan inte utredarna vara säkra på att den mänskliga faktorn orsakade olyckan. Sådana arbetsförhållanden arbetar förarna under varje dag, utan tillbud. – Helt klart är att man påverkas som person och i sitt arbete, det gör vi ju alla och det gör även spårvagnsförarna. Man att det skulle ha varit värre än vanligt det går inte att säga. Normalt sett fungerar det ju, säger Milan Bovac
Kristina Hedberg, Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".