Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Unikt att 28 länder kommit överens”

På fredagen avslutades EU:s framtidskonvent som har diskuterat morgondagens europeiska union. Förhoppningarna är bland annat att EU ska bli lättare att förstå, det ska bli öppnare och parlamenten i de olika medlemsländerna ska engageras mer.
Sören Lekberg, socialdemokratisk riksdagsman och ledamot av konventet, sken i kapp med en stor och varm Brysselsol på fredagen. Lekberg var mycket nöjd. – Jag tycker att det här konventet har varit en mycket stor framgång, säger han. Förslag till regeringschefer Ungefär samtidigt som eleverna vid Skandinaviska skolan i Bryssel sjöng den blomstertid nu kommer hägrade också sommarlovet för ledamöterna av konventet. Eller snarare examen, för nu går en rad förslag vidare från konventet till statsminister Göran Persson och hans regeringschefskolleger från övriga EU-stater. Ett av de mer omstridda förslagen är att ny funktion skapas; en presidentpost eller ordförande inrättas i ministerrådet. Det är där medlemsländernas regeringar möts. Det tycker socialdemokraten Sören Lekberg är bra. – Det behövs en ordförande som kan svara för kontinuiteten i rådet, säger Sören Lekberg. Du ser ingen risk för konkurrens med kommissionen och kommissionens ordförande? – Nej, det ser jag inte. Det är ju fortfarande så att Europeiska rådet med stats- och regeringscheferna inte är någon lagstiftande församling men ett viktigt policy-organ. Men moderate Göran Lennmarker är mycket kritisk. – Framförallt kommer det att bli en risk för en konkurrens mellan kommissionen och den här rådspresidenten. Ser du det också som ett sätt för regeringar att styra EU mer? – Ja, framförallt för de stora ländernas regeringar. Risken är väl att vi små länder förlorar i det här, säger Göran Lennmarker. ”Inte i federal riktning” Vänsterpartiets Kenneth Kvist tycker att konventets förslag i stort är bra. Han tycker inte att det går i federal riktning så att mer makt skulle lyftas bort från medlemsländerna och upp på EU-nivå. – Man har egentligen uttalat klart att det är nationer med olikheter som ska bevaras som samarbetar. Detta att EU skulle vara på väg mot någon sorts ny statsbildning där länderna skulle marginaliseras stämmer inte med vad konventet har kommit fram till, säger han. – Sedan är det unikt att ändå representanter för 28 länder som har varit här, från parlamentariska församlingar, ändå har kommit överens på ett hyggligt sätt, säger Kenneth Kvist.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".