Hundra irakier döda i strider med USA

Omkring hundra irakier har dödats det senaste dygnet i strider mot amerikanska soldater på två skilda platser i Irak. Minst sjuttio dödsoffer krävdes i amerikanskt anfall mot ett gerillaläger, medan tjugosju dödades efter ett irakiskt anfall mot en amerikansk patrull norr om Bagdad.
Sedan kriget officiellt var över i maj har de amerikanska styrkorna nästan dagligen förlorat soldater, allt som allt ett fyrtiotal, som har fallit offer för bakhåll och krypskyttar. Organiserade gerillaräder Saddam Husseintrogen milis och anhängare av det tidigare styrande Baathpartiet har organiserat gerillaräder som har blivit allt intensivare under de senaste två veckorna och amerikanerna går nu till ett samlat motanfall. Det är omfattande militära operationer med tusentals soldater som pågår norr och väster om huvudstaden Bagdad. Det är tydligt att amerikanerna har för avsikt att oskadliggöra den Saddam Husseintrogna milisen och resterna av den gamla regimen. Anfall mot ”terroristläger” Anfallen har riktats mot vad som beskrivs som ett terroristläger där extremister ska ha planerat sina räder och mot ett misstänkt högkvarter för det väpnade motståndet. Den amerikanska myndigheten i Bagdad tror inte att de irakiska angreppen har varit centralt styrda av Saddam Hussein. Däremot kan misslyckandet med att gripa eller döda den störtade diktatorn ha sporrat hans anhängare till fortsatt motstånd, särskilt i den del av Irak norr om huvudstaden, där Saddam Hussein hade sitt ursprung och där delar av befolkningen gynnades av hans välde.
Titti Nylander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".