Ny rikstäckande enhet ska bekämpa korruption

Det står nu klart att Sverige kommer att få en rikstäckande enhet som enbart sysslar med att bekämpa korruption. Enheten kommer att vara underordnad åklagarmyndigheten i Stockholm. Det säger justitieminister Thomas Bodström till Ekot på fredagen.
Ekot har beskrivit hur mellanhänder tjänar stora pengar på handel med hyreskontrakt på affärslokaler som säljs illegalt till företagare. Enligt Bodström har den nya korruptionsenheten en viktig uppgift att fylla. – Även om vi ligger bra till i jämförelse med andra länder så är det så allvarligt därför att det hotar ju ytterst demokrati och välfärd och därför har man redan tidigare inom Riksåklagaren inordnat en särskild överåklagare, Christer van der Kwast, som arbetar med detta, säger Thomas Bodström. – Jag har också hört att man kommer att göra ytterligare satsningar med en risktäckande enhet som handhar just bekämpning av korruption. Vet du hur de ska bekämpa korruption? – Nej, men det är viktigt att det ska vara en rikstäckande enhet så att man kan få en samordning över hela Sverige. Det är på så sätt man kan upptäcka när det är mera organiserat.
Nuri Kino
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".