Ny metod laga skadat ansikte

En skottskada eller bilkrock kan ge allvarliga ansiktsskador som tidigare varit svåra att bygga upp igen. Men behandlingen har revolutionerats av en ny metod som på i dag används på flera svenska sjukhus.
Metoden som går ut på att man bygger upp en tredimensionell modell av patientens ansikte visades på fredagen upp på Karolinska sjukhuset av käkkirurgen Anders Westermark. Testa olika metoder – Vi kan i lugn och ro på modellen testa olika varianter, testa olika operationsmetoder, olika implantatformer och liknande, och pröva oss fram till bästa tänkbara lösning, säger han. – Det går också på en sådan här modell testa varianter som man över huvud tagit inte hade tänkt på annars. På sådant sätt kan vi alltså förbättra resultatet högst påtagligt på en patientkategori som annars är väldigt svårbehandlad. Två år gammal Metoden kom till Sverige för två år sedan och har spridits från Karolinska sjukhuset i Solna till bland annat Uppsala, Linköping, Halmstad och Göteborg. Det går till så att man tar flera röntgenbilder av ansiktet i genomskärning. Bilderna sätts sedan i hop till en tredimensionell bild, som gjuts av i exempelvis gips. Anders Westermark berättar bland annat om en patient som förlorat sitt övre käkben på grund av cancer. Men hjälp av den tredimensionella tekniken kunde man bygga upp ett nytt käkben med exakt passform av patientens eget underben. Bättre förberedda Det kostar uppemot 10 000 kronor att göra en modell av en hel skalle. Med hjälp av den blir läkarna bättre förberedda inför en operation. Men det betyder också mycket för patienten att få en tydlig bild av de ingrepp läkarna tänker göra menar Anders Westermark. – Man får alltså en betydligt bättre informerad patient och på så sätt får man en patient som har en helt annan förståelse för de svårigheter som vi kan stå inför, säger han.
Camilla Wahlman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".