Persson tillbakavisar kritik om oseriösa argument

Socialdemokraternas ja-kampanj inför euroomröstningen har fått hård kritik för de ekonomiska argument för euron som förs fram. Men Statsminister Göran Persson fortsätter att prata om mer pengar och fler jobb i kommuner och landsting om det blir ett ja i folkomröstningen.
– Vad vi har sagt det är att om man räknar på effekter av handel, prispress och räntesänkning så får man på hela den offentliga sektorn en ekonomisk effekt som är av det slaget att det motsvarar ett utrymme i storleksordningen 30, 40, 60 eller 100 000 jobb beroende på var man lägger sig i antagandet, säger Göran Persson. – Man kan vara säker på en sak och det är att det ger stora effekter, hur stora kan man diskutera. Men ledande ekonomer som är för euron säger ju att så här kan man inte räkna? – Det beror på vad du menar. Det här är ett mycket enkelt sätt att räkna och det är fyra ledande ekonomer som har gjort det. Land och rike runt Göran Persson ställer sig alltså bakom den konsultrapport om eurons effekter för den offentliga sektorn som den socialdemokratiska ja-kampanjen använder sig av. Europositiva ministrar i regeringen åker just nu land och rike runt och talar om hur många jobb det handlar om i enskilda län och kommuner. Uträkningar kritiseras Uträkningarna har dock mött hård kritik från ekonomer, även de som är positiva till euron. SE-bankens chefsekonom Klas Eklund, Föreningssparbankens chefsekonom Hubert Fromlet och ekonomiprofessorn och EMU-utredaren Lars Calmfors är alla för att byta kronan mot euron. Men att räkna om vinster med euron till arbetstillfällen är inte seriöst, enligt dem. Kritiserats för munkavle Göran Persson har också kritiserats för att ha lagt munkavle på de ministrar i regeringen som är mot EMU. Statsministern själv tycker att stämningen är ganska bra. – Den är väl som vanligt, hyfsat god. Men däremot är det väl så här att vi är inne i en period som är rätt besvärande och besvärlig. Vi har lågkonjunktur och vi har inga pengar till nya projekt och reformer och då när det är tomt då blir det i regel småkonflikter. – Sedan kommer EMU-frågan till, så det är ingen lätt period just nu , säger statsminister Göran Persson. Irriterat har det beskrivits som, håller du med om det? – Ja, irriterat kanske är ett hårt ord. Däremot kanske, jag har ju suttit i regeringen så länge att jag vet att regeringens interna arbete påverkats oerhört mycket av konjunkturen. Hur mycket påverkas det av EMU-omröstningen? – En del, säger statsministern.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".