Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskarrapport: Halvera torskfisket i Östersjön

Torskkvoterna i Östersjön måste halveras om torskbeståndet ska kunna överleva. Det anser Internationella havsforskningsrådet.
– Det har inte blivit bättre. Trots allt diskuterande är situationen fortfarande besvärande och många av bestånden är fortfarande utanför biologiskt säkra gränser, säger Bengt Sjöstrand, laborator vid Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil. Det var en dyster rapport om vad som döljer sig under vattenytan som kom från Internationella havsforskningsrådet under fredagen. Enligt forskarna är torskbeståndet, särskilt det östra beståndet i Östersjön, särskilt hotat. Problemet är att småtorskarna inte hinner växa till innan de fiskas upp, ofta som bifångst vid fiske efter andra arter. Forskarna hävdar bestämt att allt detta måste upphöra om det ska finnas något bestånd kvar över huvudtaget. Inför kommande EU-förhandlingar måste fiskekvoten minska nästa år med 44 procent till 42 000 ton om beståndet ska kunna räddas. Vill ha totalt torskfiskestopp i Kattegatt I Kattegatt vill havsforskningsrådet att det däremot ska bli ett totalt fiskestopp efter torsk. I och för sig berör detta först och främst danska fiskare, men det svenska kräftfisket i Kattegatt skulle kunna bli drabbat av ett totalt fiskestopp eftersom torsk är en bifångst vid kräftfiske. – Torskfisket har inte på länge varit någon stor affär för svensk del annat än lokalt. Om däremot förutsättningarna för fisket efter havskräftor påverkas så får det betydligt större effekter, säger Bengt Sjöstrand. Men Reine Johansson från Sveriges fiskares riksförbund är inte särskilt imponerad av den dystra forskarrapporten. – När det gäller Västerhavet stämmer bilden väl överens med vår uppfattning. Men vi delar inte uppfattningen när det gäller Östersjön om att det inte skulle ha hänt någonting med bestånden där. Det har hänt mycket, säger Reine Johansson, ordförande för Sveriges Fiskares riksförbund.
Jan Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".