Europarådet vill stoppa organhandel

Europarådet ska ta krafttag mot den internationella handeln med människoorgan. I Oslo har hälsoministrar från 45 länder avslutat en konferens där handeln var ett viktigt tema. Konferensens ordförande, Norges hälsominister Dagfinn Høybråten, menar att handeln är ett stort problem i ett globalt sammanhang.
– Denna form av modern handel med människoorgan kan inte jämföras med något annat än slavhandel, säger Dagfinn Høybråten. Det är den rika världens utnyttjande av fattiga människor som Europarådet vill motverka - ett slags handel med mänskliga reservdelar. Fall med personer i Storbritannien som köpt njurar från levande personer i Indien och Pakistan har till exempel fått uppmärksamhet. Fattiga familjer har fått pengar för att sälja barnens organ. Det har också rapporterats om personer som kidnappats eller lurats på operationsbordet för att deras organ ska säljas. I värsta fall har de blivit dödade. Oklar omfattning Hur omfattande den här handeln är kan inte konferensdeltagarna svara på. Den har också förknippats med en hel del mytbildning. Men om några veckor ska Europarådet presentera en utredning och i höst ska särskilda konferenser hållas. Dagfinn Høybråten menar att det är viktigt att vi i Skandinavien försöker motverka handeln genom att visa andra länder hur vi arbetar med donationsregister. – Jag tror att vi kan visa fram bra sätt att organisera donationsverksamhet på. Vi kan visa upp en lagstiftning som förenklar donationsverksamheten, säger Dagfinn Høybråten. Ursprungsmärkning viktig Ett annat villkor för att organhandeln ska kunna stoppas är enligt Dagfinn Høybråten att ursprungsmärkningen av organ på världens sjukhus blir bättre.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".