Allt fler i EU för särskilda läger för asylsökande

Flyktingar som söker asyl inom EU kan i framtiden få vänta på besked i särskilda uppsamlingsläger. Pressen ökar nu på europeiska unionen att påbörja försök med särskilda läger där flyktingar ska förvaras medan deras asylansökan prövas. Sverige går emot, men står alltmer ensamt i frågan om flyktinglägren.
Det är främst Storbritannien som ligger på om att inleda försök med flyktinglägren och får stöd av den mäktiga EU-kommissionen. Från början ville britterna att EU skulle bygga flyktingläger i tredje land, alltså nära krisområden. Om det till exempel är krig i ett land skulle EU kunna bygga läger i närheten, så att asylsökande inte behöver resa så långt och EU-länder skulle slippa stora strömmar av asylsökande i en tid då flyktingfientligheten tilltar på många håll. Men här sa kommissionen bestämt nej. En sådan modell skulle medföra en rad juridiska problem. Britterna har dock inte låtit sig nöja med det beskedet. Nu vill de i stället börja försök med flyktingläger i närheten av tredje land, alltså vid unionens yttre gränser och på EU-territorium och här får de stöd av den ansvariga EU-kommissionären som backas upp av de övriga i kommissionen. Britterna vill att hela EU ska vara med och finansiera försöket. Sverige har mycket bestämt gått emot den här modellen. Det vore helt fel att, sannolikt ofta under tvång, transportera asylsökande till läger långt borta för att låsas in i väntan på att deras ansökan behandlas. Dåliga villkor i lägren befarar svenskar Från bland annat svensk sida befarar man också att villkoren i lägren skulle vara mycket dåliga och att väntan kan bli lång. Ett problem för kritkerna är dock att FN:s flyktingkommissarie accepterat modellen. Kommissarien har mycket gott anseende och anses stå på flyktingars sida. När till och med han accepterar lägren försvårar det för motståndarna. En svensk diplomat säger till Ekot att det är fullständigt oerhört att flyktingkommissarien sagt ja till den modellen. Det brittiska förslaget diskuterades mellan EU:s ambassadörer under fredagen, och motsättningarna var så hårda att det inte blev någon uppgörelse. Frågan kommer därför upp när utrikesministrarna sammanträder på måndag, och sannolikt kommer flyktingfrågor också upp på toppmötet i Thessaloniki i midsommarhelgen. Även ordförandelandet Grekland vill gärna se förändringar - och hårda tag.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".