SJ:s tåg kommer oftare i tid

SJ:s tåg har blivit punktligare. I maj kom 93 procent av tågen fram till slutstationen i tid, att jämföra med 85 procent år 2001. Samtidigt märker SJ av en sviktande resemarknad.
Efter de stora problemen under snökaoset förra vintern sa SJ att de skulle bli punktligare. En ambition de hittills tycks ha lyckats med. I maj kom 93 procent av avgångarna fram i tid. Visserligen en liten minskning jämfört med april, men Sven-Ingvar Håkansson på SJ:s pressavdelning är ändå nöjd. – En av våra viktigaste frågor under våren har varit att fokusera på att tågen ska hålla tidtabellen. Det kräver att tågen är klara i tid innan avgång, att de är nedbackade till plattform på utgångsstationen, att personalen har kommunikationsvägarna klara med trafikkontoren och trafikledningen och att man kör när tåget ska gå, säger Sven-Ingvar Håkansson. Det låter ju ganska självklart? Varför har inte det fungerat innan? – Ibland kan även det självklara vara ganska komplicerat. Det här handlar mycket om att man tar upp de här frågorna på bordet och ser till så att alla engagerar sig. Men X2000 mellan Stockholm och Göteborg har haft bekymmer under maj. På grund av bland annat banarbeten kom bara 68 procent av sträckans avgångar fram i tid. Tappade under våren Samtidigt har det under våren funnits problem med hjullagren på flaggskeppet X2000. Reparationer för 20 miljoner har genomförts och man hoppas nu ha löst problemen. Problemen gjorde dock att man tappade resenärer under mars och april. Till detta kommer enligt Sven-Ingvar Håkansson en allmänt sviktande resemarknad. Men hur många resenärer SJ har tappat kan han inte säga än. – Nej, det är för tidigt. Jag tror inte att det är så mycket fråga om ett tapp. Det är väl snarare så att vi ligger still just nu. Ökningen som man hade hoppats på har nog kommit av sig lite, beroende på den trend som är på marknaden just nu, säger Sven-Ingvar Håkansson. Punktlighet glädjer resenär X2000 från Köpenhamn och Malmö rullar in på Stockholms central exakt på utsatt tid. Det här glädjer resenären Jessica Lundgren från Torsås. – Man vill gärna att tåget kommer i tid för det är ju ofta så att man har en annan tid att passa också, säger Jessica Lundgren. Åker du mycket tåg? – Ganska mycket. Hur brukar det vara då? – Lite si och så faktiskt. Det händer ibland att man måste be att de kontaktar till exempel en buss som man har tänkt åka med efter tåget så att man ska kunna komma med, säger Jessica Lundgren. Ett tåg anses punktligt om det kommer fram utsatt tid plus minus fem minuter.
Claes Henricsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".