Attentat planerades mot ambassader i Bangkok

Thailands premiärminister sa under lördagen att en misstänkt terrorist har erkänt att han planerat att spränga flera ambassader i Bangkok. Attentaten planerades skulle utföras under de asiatiska stillahavsländernas ekonomiska samarbetsorganisationen Apec:s möte i oktober.
Thailands regering har ihärdigt förnekat existensen av terrorister i landet, eller att landet skulle vara ett mål för ett attentat. Senast för en månad sedan reagerade premiärminister Thaksin Shinawatra ilsket på att Nya Zeeland och Australien manat till stor försiktighet vid resor i Thailand. han sa att Australien överreagerade och att det inte fanns någon anledning till oro. Den senaste veckan har det låtit annorlunda. Tre män arresterades i onsdags. Enligt den thailändska polisen planerade de flera sprängattentat i Bangkok. Försökte sälja radioaktivt material Under fredagen arresterades ytterligare en man som försökte sälja radioaktivt material till polisens egna agenter. Under lördagen var tonen en annan från premiärminister Thaksin Shinawatra. I sitt veckotal till nationen sa han att en misstänkt terrorist, som greps för en månad sedan, har erkänt att han planerat att spränga en rad ambassader i Bangkok. Attentaten var planerade att sammanfalla med den ekonomiska samarbetsorganisationen Apec:s möte i oktober dit bland andra USA:s president George Bush planerar att komma.
Amanda Rydman, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".